İş

Arm’ın muhteşem yükselişi, otomotiv işçilerinin grevi, TCMB anketi: Piyasalarda neler oluyor?

Investing.com – silâh( KOL ) hisseleri, ABD’de piyasa öncesi işlemlerde yükselişle dün merakla beklenen çıkışının ardından güçlü başlangıcını sürdürme yolunda ilerliyor. Yatırımcılar şimdi market teslimat hizmeti Instacart’ın halka arzını bekliyor. Öte yandan üç büyük otomobil üreticisinin fabrikalarında çalışan işçiler grevdeyken, yeni gelen bilgiler Çin’in sarsılan ekonomisinin istikrara kavuşmaya başladığını gösteriyor. TCMB anketine göre yurt içinde TÜFE ve döviz kuru tahminleri arttı.

1. Arm halka arzının pozitif seansı desteklemesinin ardından vadeli işlemler karıştı

ABD hisse senedi vadeli kontratları, çip tasarımcısı Arm’ın hisselerinin ilk işlem gününde yükselmesinin ardından teknoloji grafiklerinde canlanma umutlarını artırmasının ardından bugün karışık bir seyir izledi.

Dow%0,2, S&P 500%0,1 arttı ve Nasdaq 100Yüzde 0,1 düştü.

SoftBank destekli Arm’ın başarılı halka arzının (IPO) ardından hisse senetleri yükselişe geçerken, üç ana endeksin tümü dün pozitif seanslar geçirdi. Perşembe günü yayınlanan ekonomik bilgiler, gıda ve yakıt gibi değişken kalemleri hariç tutan “temel” üretici fiyat artışının Ağustos ayında yavaşladığını, ancak işletmelerin mal ve hizmetleri için aldıkları fiyatların bir ölçüsünün ay boyunca beklenenden fazla hızlandığını gösterdi.

Veriler, gelecekteki politika kararlarında bilgiye bağlı olduğunu açıklayan Fed’in bu ay yapacağı toplantıda faiz oranlarında değişiklik yapmayacağı yönündeki beklentileri güçlendirdi. Eylül ayı tüketici güveni ön verileri de dahil olmak üzere bugün açıklanan yeni ekonomik bilgiler, hem Fed yetkilileri hem de piyasalar için siyasi tonu netleştirmeye yardımcı olabilir.

2. Arm’ın halka arzı teknoloji sektöründeki halka arz faaliyetlerinin yeniden canlanmasına dair umutları artırıyor

Kol paylaşımları NasdaqBorsada işlem görmeye başladığı ilk günde neredeyse %25 yükseldikten sonra ABD piyasa öncesi ticaretinde %6’dan fazla yükseldi.

Halka arz fiyatı 51 dolar olan hisse senedi, 63,59 dolardan kapandı ve İngiliz şirketine yaklaşık 68 milyar dolarlık tamamen sulandırılmış bir değer kazandırdı. Bu artış, Arm’ın faaliyetlerini akıllı telefon pazarından yapay zeka ve otomobil gibi gelişen dallara kadar çeşitlendireceğine dair açıklamalarıyla yatırımcıları ikna ettiğini gösteriyor.

Arm’ın yaklaşık %90’ına sahip olan SoftBank ( 9984 ), halka arzdan yaklaşık 5 milyar dolar topladı. Teknoloji yatırım devi Arm’ı geçen yıl çip üreticisi Nvidia’dan satın aldı ( NVDA) 40 milyar dolarlık bir satış için sıraya girmişti, ancak anlaşma düzenleyici itirazlar nedeniyle iptal edildi.

Yatırımcılar Instacart’ın planlanan halka arzını sabırsızlıkla beklerken, Arm’ın halka arzı son zamanlarda durgun olan teknoloji halka arz pazarındaki heyecanı artırdı.

Wall Street Journal’ın konu hakkında bilgisi olan kişilere dayandırdığı haberine göre, Arm’ın ilk halka arzıyla desteklenen market dağıtım zincirinin, hisseleri için belirtilen fiyatı 28 ila 30 dolar arasına yükseltmesi bekleniyor. Grup, önümüzdeki hafta işlem görmeye başlayacak hisseler için 26 ile 28 dolar arasında bir fiyat arıyordu.

3. UAW değerli otomobil fabrikalarına saldırıyor

Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası (UAW) üyeleri, sendika ile “Üç Büyükler”in önde gelen otomobil üreticileri arasında yeni bir iş sözleşmesi için yapılan müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ilk kez kritik montaj fabrikalarında greve gitti.

Yaklaşık 13.000 personelin katıldığı grevler, General Motors ( GM), Ford (IS: FROTO) Motor ( F) ve Jeep üreticisi Stellantis ( STLA’lar ) Michigan, Ohio ve Missouri’deki fabrikaları vurdu. Wall Street Journal’a göre diğer tesislerde de zaman zaman işçi protestoları yaşanabiliyor.

CNBC’ye Göre UAW Lideri Shawn Fainİşçiler “ekonomik adaletten nasibini alana kadar” grevlerin devam edeceğinin sözünü verdi.

Ford, yaptığı açıklamada, UAW’nin sunduğu kuralların “sürdürülemez” işgücü maliyetlerine yol açacağını belirterek, sendikanın tekliflerinin ilk taleplerinden pek farklı olmadığını ekledi.

ABD Lideri Joe Biden ABD’li yetkililerin katılımına rağmen şu ana kadar sonuçsuz kalan müzakereler, bazı ekonomistleri bunların Amerikan ekonomisi üzerinde daha geniş bir etki yaratacağından endişelendiriyor. Ford, GM ve Stellantis’in toplamı, Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl üretilen 15 milyon otomobilin yaklaşık yarısını oluşturuyor.

4. Çin ekonomisine ilişkin iyimserlik

Çin’de Endüstriyel üretimAğustos ayında beklentilerin üzerinde bir artış kaydederek, yurt içi talepteki iyileşme ve hükümetin nakit desteğinin devam etmesi sayesinde kilit sektörde yeni bir toparlanma umutlarını yeniden canlandırdı.

Ulusal İstatistik Ofisi’nin Cuma günü açıkladığı bilgiye göre sanayi üretimi önceki yıla göre yüzde 4,5 arttı. Bu rakam %4’lük büyüme beklentisinin üzerinde ve Temmuz ayındaki %3,7’lik artıştan daha hızlı gerçekleşti.

Ağustos ayına kadar olan yılın üretimi de tahminlere uygun olarak %3,8’den %3,9’a yükseldi.

Olumlu rakamlara karşılaştırmadaki düşük yıllık baz da yardımcı oldu (Çin’in büyük bir kısmı 2022’de hala COVID-19 kısıtlamaları altındaydı). Ancak bu rakam beklenenden daha güçlü ve perakende satışlarBu artış, Pekin’in katı COVID-19 kurallarını gevşetme kararının ardından ilk sıçramanın ardından duraksayan ekonomik faaliyetlerde bir miktar toparlanmanın sinyalini verdi.

Bu arada Çin Halk Bankası dün, dünyanın ikinci büyük ekonomisine daha fazla likidite sağlamak ve potansiyel olarak büyümeyi desteklemek amacıyla yerel bankalar için zorunlu karşılık oranını 25 baz puan düşüreceğini duyurdu.

5. Petroldeki yükseliş Çin verileri ve teşviklerin ardından devam ediyor

Beklenenden iyi gelen ekonomik veriler ve Çin’in yeni teşvik önlemleri sayesinde petrol fiyatları yükseldi ve geçen Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Bugünkü verilere göre Çin’in Ağustos ayındaki rafineri üretimi de rekor seviyeye yükseldi; yaz seyahatlerine yönelik güçlü talep ve güçlü ihracat marjlarından yararlanma telaşı, işleyicilerin çalışma oranlarını yüksek tutmasına neden oldu.

Rafinaj rakamları, piyasaların Suudi Arabistan ve Rusya’nın üretim kesintilerinin bu yıl arzı sıkılaştırıp sıkıştırmayacağını ölçmeye çalıştığı bir dönemde geldi.

WTIVadeli işlem sözleşmeleri %0,4 artışla 90,50 dolara yükseldi. Brent%0,3 artışla 94,00 dolara yükseldi.

Her iki kontrat da bir hafta öncesine göre yaklaşık %4 artış göstererek üçüncü haftalık kazançlarını elde etti.

6. Türkiye’de konut satışları zirvedeyken TCMB anketinde TÜFE ve TÜFE dolar/TLbeklentiler arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos konut satış verileriyanındaki tarım ÜFEVe ücretli çalışan sayısıTCMB, bilgileri paylaşırken Eylül ayı Piyasa Katılımcı Anketi’ni de yayınladı.

TÜİK’in açıklamasına göre Türkiye’de geçen ay 122 bin 91 konut satıldı. Geçtiğimiz yılın ağustos ayına göre satışlarda yüzde 1,1 oranında düşüş yaşanırken, 2023’te en çok konut satışının gerçekleştiği dönem ağustos ayı oldu. Konut satışlarında ilk sırayı İstanbul, Ankara ve İzmir aldı.

Ocak-Ağustos döneminde konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,5 azalarak 797 bin 418 oldu.

Ağustos ayında yabancılara konut satışı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42 azalarak 3 bin 58 olurken, vatandaşlara göre en fazla konut satışı Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı.

TÜİK’ten yapılan bir başka açıklamaya göre, tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) 2023 yılı Temmuz ayında yıllık yüzde 76,35, aylık yüzde 3,83 artarken, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet departmanlarındaki ücretli çalışan sayısı da arttı. geçen yılın aynı ayına göre. %4,4 arttı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Eylül Piyasa Katılımcı Anketi’nde Mevcut yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi yüzde 67,22 oldu. Katılımcıların bir önceki anket döneminde mevcut yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 59,46 idi.

Cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 29,82 TL iken bu anket döneminde 30,14 TL oldu.

habertut.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu