BM Yardım Kuruluşları İsrail’in Güvenli Bölgeler Planına Katılmayacak
18 Birleşmiş Milletler yardım kuruluşunun şefleri, İsrail’in Filistinli sivilleri güneye gönderme ve Gazze’de “güvenli bölgeler” kurma çabalarında yer almayacaklarını açıkladı. BM şefleri, ordunun oluşturduğu güvenli bölgenin gerçek anlamda güvenli olmayacağını vurguladı.
BM Genel Kurulu kararıyla 1991 yılında kurulan ve 18 BM yardım kuruluşu başkanının bağlı olduğu Kuruluşlar Arası Daimi Komite (IASC), dün yayımladıkları açıklamada şunları söyledi: “İnsani yardım liderleri olarak, Pozisyon açıktır: Gazze’deki tüm tarafların mutabakatı olmadan, güvenliğin ve diğer temel ihtiyaçların karşılanmasını sağlayacak hiçbir önemli tedbir olmayacaktır.” “Koşullar yerine getirilmediği ve bunların uygulanmasını denetleyecek bir sistem bulunmadığı sürece herhangi bir ‘güvenli bölge’ kurulmasına katılmayacağız” dedi.
BÜYÜK CAN KAYBI OLABİLİR
BM başkanları, İsrail’in oluşturmaya çalıştığı, savaştan kaçan sivilleri dar bir alanda, uygun olmayan koşullarda hapsederek oluşturmaya çalıştığı bu ‘güvenli bölgelerin’ ciddi sonuçlar doğuracağını vurgulayarak, böyle bir durumda büyük çaplı can kaybı riskine karşı uyarıda bulundu. Açıklamada, “Doğru koşullar olmadan, sivillerin aktif çatışmalar bağlamında bu tür alanlara yerleştirilmesi, saldırı ve ek felaket riskini artırabilir. Tek taraflı olarak ilan edilen veya silahlı kuvvetlerin varlığıyla uygulanan hiçbir ‘güvenli bölge’ gerçekten güvenli değildir.” .
Temsil ettikleri kurumların hiçbirinin bu tür dini bölgelerin hazırlıklarına katılmadığının altını çizen kurum başkanları, bildirinin sonunda ateşkes çağrısını yineledi. Bildirgeye imza atan 18 kurumun başkanları arasında DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, OHCHR Yüksek Komiseri Volker Türk, OCHA İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths ve UNHCR Yüksek Komiseri Filippo Grandi gibi isimler yer alıyor. mevcuttu.