‘Gazbeton’ kullanan 104 okul kapatıldı: Neden tehlikeli?
İngiltere’de 104 okula, gerekli güvenlik tedbirleri alınana kadar güçlendirilmiş otoklavlanmış gazbeton veya gazbeton (RAAC) olarak bilinen yapılarla inşa edilen binalarını kullanamayacakları bilgisi verildi. Söz konusu duyuru, ülkede yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına günler kala okullara yapıldı.
Etkilenen okullar yeni düzenlemelere gitmek zorunda kalırken, öğrencilere uzaktan eğitim yapacakları, kesintili sınıflarda eğitim görecekleri veya farklı okullara gidecekleri bilgisi verildi. Hükümet, yeni dönemde kapatılacak okulların listesini açıklayacağını duyurdu.
‘Gazbetonun çökme eğilimi gösterdiğine dair endişeler var’
Hükümet, güçlendirilmiş otoklavlanmış gaz beton (RAAC) kullanan 104 okula, tavanları destekleyecek güvenlik önlemleri alınana kadar etkilenen binaları derhal kapatma emri verdi. Bunun nedeni, gazbetonun çökmeye eğilimli olduğu yaygarasıdır.
İngiltere Eğitim Bakanı Gillian Keegan, kararın materyalle ilgili “yeni kanıtlara” dayanarak verildiğini ve hükümetin “temkinli bir yaklaşım” sergilediğini söyledi. Mühendislerin okul alanlarında gazbeton arayışında olduklarını belirten Bakan, yaz aylarında “birkaç vakanın bizi endişelendirdiğini” söyledi. Sendikalar ve muhalefet partileri hükümeti daha önce harekete geçmediği için eleştirdi. Okul müdürleri sendikası NAHT, çocukların önümüzdeki hafta okula başlaması ve binlerce öğrencinin şu anda kesintilerle karşı karşıya olması nedeniyle zamanlamanın bundan daha kötü olamayacağını söyledi.
GAZ BETON NEDİR?
Bu araç, 1950’lerde ve 1990’ların ortalarında çatılarda, zeminlerde ve duvarlarda kullanılan hafif bir betondur. Standart betona daha ucuz bir alternatif. Gaz halinde yani ‘kabarcıklı’ olduğundan daha az sağlamdır. Yaklaşık 30 yıllık sınırlı bir ömrü vardır. Yapısal olarak sıradan betonarme betondan önemli ölçüde farklıdır. Loughborough Üniversitesi’ne göre on binlerce gazbeton panel halihazırda kullanımda ve ‘çoğu aşınma, yıpranma ve bozulma belirtileri gösteriyor’. Sağlık ve Güvenlik İdaresi, gazbetonun ömrünün artık dolduğunu ve “çok az belirtiyle veya hiç belirti olmadan çökebileceğini” söyledi.
Yapısal Güvenlik Komitesi de bir açıklama yaparak, “Beton olarak adlandırılsa da gazbeton, geleneksel betondan çok farklı ve yapılış şekli nedeniyle çok daha zayıftır” dedi.
2022’DEN İTİBAREN YANAN 156 ONAYLI EĞİTİM KURUMU VAR
İngiltere Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, İngiltere’de 2022 yılından bu yana gazbeton olduğu doğrulanan 156 eğitim kurumu bulunuyor. Bunlardan 52’sinin çökme riski açısından kritik olduğu tespit edilerek güvenlik önlemleri alındı. miktar. Diğer 104’ünün kritik olmadığı kabul edildi; ancak 31 Ağustos Perşembe günü, destekleyici önlemler alınmadığı takdirde bu alanların boşaltılması yönünde yönetmelik değiştirildi.
Okullar Bakanı Nick Gibb bunun nedenini “yaz tatilinde bir kirişin dışarıdan kritik bir risk belirtisi olmadan çökmesi” olarak açıkladı. Ancak bu durumdan etkilenen okulların sayısı daha da artabilir. Ulusal Sayıştay’ın haziran ayında hazırladığı raporda gaz betonun bulunabileceği 572 okulun tespit edildiği bildirildi.
Mühendisler sorunların nerede olduğunu belirlemek için araştırmalar yaparlar. İngiltere’de 20.000’den fazla okul ve kreş bulunmaktadır. Perşembe günkü duyuru, yeni öğretim yılına hazırlanan okulların büyük çoğunluğu için hiçbir değişiklik yaratmayacak. İskoçya’da en az 12 okulun bu durumdan etkilendiği tahmin ediliyor. Şu anda Galler ve Kuzey İrlanda’daki okullarda da malzeme kontrolleri yapılıyor.
GAZBETON HASTANELER, MAHKEMELER, POSTLAR…
Gaz beton ayrıca hastaneler, mahkemeler ve polis karakolları da dahil olmak üzere ülke genelindeki birçok kamu binasında da kullanıldı. İskoçya’da 250’den fazla hastane gazbeton kullanılarak inşa edilmiş olabilir. Bu binalardaki sağlık görevlileri şu anda gazbeton olup olmadıklarını tespit etmek için araştırma yapıyor; Soruşturma sürecinin sekiz aya kadar sürmesi bekleniyor. Geçtiğimiz ay Londra’nın Harrow bölgesindeki bir mahkeme, onarım sırasında gazbeton bulunmasının ardından kapatılmıştı.
2018’den bu yana, kamu binalarında gazbeton varlığının tespit edilmesi ve bulunması halinde bunun kaldırılmasına yönelik adımların atılması için soruşturmalar teşvik ediliyor. Gibb, hastanelerin gazbeton tespit ettikleri binalarında destekleyici tedbirler aldıklarını, gazbeton oranının fazlalığı nedeniyle 7 binanın yeniden inşa edildiğini söyledi.
DEVLET NEDEN ŞİMDİ HAREKETE GEÇTİ?
Hükümet yaptığı açıklamada, bazı kamu binalarının gazbeton içerdiğini 1994 yılından bu yana bildiğini ve 2018 yılından bu yana yanma durumlarını takip ettiğini belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı geçen yıl ‘tüm sorumlu kurumlara’ bir anket göndererek bu betonun ülke çapındaki okullarda kullanımına ilişkin bilgi vermelerini istedi.
Hükümet, ‘son vakaların’ bu malzemeyi içeren binalara olan güvenin kaybolmasına yol açtığını söyledi. Ancak bu olayların ne olduğuna dair detaylı bilgi verilmedi. Okullardan sorumlu bakan Gibb, uzmanların, risk derecesi kritik olarak belirlenmediği sürece bu binaları kullanmaya devam etmenin ihtiyatlı bir davranış olacağını tavsiye ettiğini söyledi. Ancak bu yaz, daha önce düşük riskli olduğu düşünülen gazbeton kirişin çöktüğünü söyledi.
OKULLARA NE SÖYLENDİ?
Milli Eğitim Bakanlığı, binalarında gazbeton olduğu doğrulanan okullar için güncellenmiş bir kılavuz yayınladı ve binaların yapısal güvenlik önlemleriyle güvence altına alınmasına kadar geçen dönemin ‘ilk birkaç haftasında’ acil veya kesintili konaklama bulmaları gerektiğini belirtti. takviyeler. Yayımlanan kılavuzda, pandemi döneminde tanınmaya başlayan uzaktan eğitimin yalnızca ‘son çare olarak ve kısa bir süre için’ düşünülmesi gerektiği belirtiliyor. Okullara, güvenlik önlemleri alınmadığı sürece etkilenen binaları kullanamayacakları söylendi.
Hükümet, gaz beton çalışmalarını desteklemek için 2015’ten bu yana 15 milyar £’dan fazla tahsis edildiğini, 2023-2024 dönemi için ise 1,8 milyar £ tahsis edildiğini söyledi. (BBC Türkçe)